marți, 10 iunie 2008

Am pierdut 1,35 de miliarde de euro....degeaba

Trebuie sa va anunt ceva. Sa va spun ca traim intr-o lume cu adevarat incredibila. Dar probabil ca stiati deja. De ce spun asta? Pentru ca nu reusesc sa ma dumiresc cum de a scapat de ochii vigilenti ai presei, si nu numai, o dezvaluire care arata cum autoritătile noastre au renuntat, in cazul privatizarii BCR, la 1,35 miliarde de euro. Stirea a aparut in 12.05.2008 in ziarul Bursa si poarta semnatura lui Daniel Bojin. Am anuntat si autorul pentru ca, dupa parerea mea, Daniel Bojin este unul dintre putinii ziaristi care trebuie cititi ori de cate ori publica. In acest caz, dezvaluirea se bazeaza pe documente care ar fi fost la indemana oricui, adica Nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta pentru finalizarea vinzarii BCR. Povestea este simpla: Guvernul a renuntat sa mai rascumpere de la BERD si IFC actiunile de 222 de milioane de dolari, plus dobanda aferenta. Cele doua institutii financiare au imprumutat statul roman si urmau sa primeasca o dobanda la iesirea din afacere. In loc sa rascumpere titlurile inainte de privatizare, statul a lasat actiunile la cele doua institutii, care le-au vindut mai tirziu si au obtinut un profit de 1,35 de miliarde de euro. Adica, atat cat ar fi obtinut si statul in cazul in care ar fi urmarit clauzele din contract. In schimb, cei peste un miliard de euro s-au transformat in pierdere pentru bugetul nostru. Dar sunt convinsa ca cel mai avizat sa explice cum s-a instalat amnezia guvernantilor ar fi Sebastian Vladescu, Ministru al Finantelor in acea perioada. Una peste alta, vreau doar sa spun ca este absurd sa ne mai intrebam de ce nu avem bani pentru autostrazi sau de ce autostrada zburatoare a lui Oprescu este un proiect realist in comparatie cu orice ar propune Guvernul. Iar daca cei peste un miliard de euro au insemnat ploconul statului roman fata de Banca Mondiala si BERD, de ce nu am avea autostrazi zburatoare in fiecare oras al tarii?


PS. Am hotarat sa scriu astazi, despre o stire aparuta in Mai, pentru ca mi-am dat seama ca subiectul nu este cunoscut nici macar in mediile avizate. Cum nu a fost preluat de nimeni, nu se regasea nici pe internet, printre stirile care vizau privatizarea BCR. In schimb, am dat peste mai multe titluri care vorbeau despre "privatizarea de succes" a bancii.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Rabdare. Asa sunt vremurile. Trebuie sa mai pierdem mult. Compara perioada 1989-2008 cu perioada interbelica.Sau de dinainte de primul razbel mondial. Se intamplau exact aceleasi lucruri: tepe date statului de catre politicieni manati de interese proprii.
Singurul nostru noroc este ca am intrat in U.E. Multi dintre cei multi vor prinde curaj si vor incepe sa gandeasca si sa actioneze paralel cu clasa politica. Ei vor reusi sa faca bani din alte domenii pe care politicienii nu vor putea pune mana. Crezi ca a noastra clasa politica este separata de cei multi?

romana spunea...

Nu stiu in ce masura se poate dezvolta o afacere care sa fie 100%paralela cu politicul. Stiu ca tepele sunt practici vechi, si de asta si cred ca nu o sa ne vindecam niciodata.

Anonim spunea...

afaceri care au la baza fonduri europene nerambursabile. Deschideti ochii, interesati-va cati bani se dau pt afaceri. Si cum se dau. O sa va minunati. Iar politicu se va uita la voi cum veti prospera. Simplu

Florin O. spunea...

Orice afacere mica spre medie poate sa fie paralela cu politicul si sa traiasca foarte bine. Cand devine o afacere mare atunci incep sa se intersecteze lucrurile :)

romana spunea...

Dan,
Este adevarat ca se pot lua fonduri europene si ca cei mai multi nu stiu cum sa faca asta. Sau ca se tem de birocratie....

Florin,
Nu pot sa nu fiu de acord cu tine :-)E bine de stiut ca pentru afacerile mici nu e nevoie de "taxa de protectie". Pai atunci sa facem mai multe si mai mici.

Florin O. spunea...

Asta e si ideea. Faci multe si mici si pana sa se prinda astia ca esti mare e deja prea tarziu si vorbesti de la alt nivel cu ei. :) Ce naiba, credeam ca e elementar.

Anonim spunea...

politicul vaneaza doar afacerile mari. de acolo percep taxele de protectie.
Vom trai mai bine cand birocratia din administratia romaneasca se va reduce. Administratia romaneasca este ineficienta, greoaie dar cu ajutor de la U.E. se poate reforma. Norocul nostru va fi daca administratia noastra ii va incurca pe europeni. Ei vor actiona doar asupra administratiei si nu a politicului.
Iar daca o sa avem o administratie eficienta vom putea pacali politicul.

romana spunea...

Florin,
Nimic nu stiu! Dar despre fonduri UE ce parere ai?

Dan,
Eu nu cred atat de mult in ajutorul UE. Si nu ma refeream la birocratia noastra, ci la cea din UE. La vrafurile de dosare de care ai nevoie pentru un proiect din bani europeni. Iar in opinia mea administratia inseamna aproape in totalitate politica.

Anonim spunea...

Prefer birocratia europeana decat cea romaneasca. Acolo daca iti indeplinesti toate criterile obti ceea ce ti se cuvine. Aici nu esti sigur de nimic chiar daca indeplinesti toate criteriile.
Este adevarat ca administratia noastra este politizata. Dar adu-ti aminte ca pana acum 3 ani prefectii erau numiti politic.Acum sunt functionari publici. La obligatia U.E.
Iarasi este adevarat ca si acum pot fi schimbati politic dar trebuie motive profesionale sa fie dati afara.Asta pana cand unii mai curajosi se vor impotrivii demiterii, in justitie.
Mai ramane ca sefii institutiilor publice descentralizate sa fie asimilati functionarilor publici si, macar pe hartie, administratia va fi depolitizata.
Ca sa ajunga 80% depolitizata, administratia va trebui sa fie zguduita de niste procese: functionari dati afara pe criterii politice impotriva politicienilor. Atunci sub observatia U.E. politicu de la noi se va retrage. Nu total, dar se va retrage.
Este important ca politicul sa se retraga din administratiile locale si judetene, deoarece banii europeni se dau pentru proeicte locale. Asa vom pacali politicul.

Florin O. spunea...

Pai se mai dau fonduri UE? Acum cred ca sunt doar fonduri structurale pe care le pot folosi doar institutiile publice.

Ma gandeam si eu sa aplic pentru o chestie dar m-am trezit prea tarziu si nu am mai avut timp sa fac dosarul ca mai aveam putin si intram in UE. :)

romana spunea...

Eu stiu ca se dau fonduri structurale si pentru persoane juridice, firme...Mai ales pe agricultura, piscicultura :-)

Florin O. spunea...

Pfaa, pai si acuma spui? Eu am personalitati multiple. Fizica, juridica, dupa cum e cazul.

Acum se leaga anumite lucruri.. :)